#BORSA İNDİKATÖRLERİ NEDİR VE NASIL KULLANILIR ?
İndikatör nedir ?
Sözlükler kontrol edildiğinde veya ''ben o kadar kağıt kürek kurcalayamam işim var gücüm var'' deyip en kısa yoldan bilgi edindiğimiz baş danışmanlarımızdan olan haşmetli Google 'a danıştığımız da ilk karşımıza çıkan tanım şu şekilde ki! Bir kaç başıboş kelime bir araya gelerek hadi bir sözlük anlamı oluşturalım dediği mana açılımı şu şekildedir.
İndikatör bir çok alanda kullanılan analiz gerektiren yerlerde ayraç olarak kullanılsa da sözlük anlamı
İndikatör:Bir aygıtın işlemesiyle kimi ölçümlerin sonucunu gösteren araç, gösterge. Bu sözlük anlamı
Ne demek istiyor sözlük biraz yorum yapalım da imparator nöronlar bir silkelensin bir kendine gelsin biraz enerji harcasın.
Bir aygıt otomobil, ütü, tv, uzay mekiği, kurbağcık anahtarı ! kurbacık anahtarı değil miydi o hı evet öyle, neyse o olmaz aygıt olacak, o alet zaten.
Alinin lamborghini Aventador otomobili 8000 devirde,kaç km. hızla giderken, kaç lt.yakıt tüketir. ütü kaçıncı kademe de iken kaç pijamayı kaç dk. da ütülersin gb örnekler verilebilir.
Bir diğer tanım ise;
İndikatör: Herhangi bir kütlesi hacmi ve eylemsizliği olan her şeyin ki buna madde denemişliği var ola gelmektedir. Test edilen ortamda varlığını gösteren ayıraca denir.
Biz ise bu kadar sıkıcı üst açıklama başlığını okuyacak kadar sıkılmayan kişilere borsa da teknik analiz içinde kullanılan mali cephesini açıp bir ne şekillerde olduğunu ve ne şekillere sokulduğunu sürç-i lisan edip af olduğum kadar izah etmeye çalışmaya çalışacağım.
Borsada indikatör en anneanne fikir olarak AL- SAT demek. Tamam ben alırda satarımda ne gerek var zaten girdim alıyorum satıyorum hayalimdeki lüks hayat serapları gözümün önüne aks da ediyor.
Teknik Analiz öğrenebilirsen o aks eden seraplar kendince uygun strateji geliştirmene yardımcı olacak indikatörler sayesinde gözünün önünde raks edebilir bir de böyle düşün...
İlk önce şu uyarıyı yapayım hiç bir indikatör sana %100 doğruyu vermeyebilir verme olasılığı olsa dünyada herkes hisse alır satar. kimsede borsada batmaz bu kulağına piercing olsun, %60 sana yön çizebilecek kadar fikir versin öp paranı cebine koyabil ne ala.
Gelelim sadede
Borsada hisse senedi grafiklerinde kullanılan indikatörler nelerdir nedir ne yer ne içer nerde gezer.
İndikatörün bize göre borsada hissede senedi yatırımcısı aday adaylarına en uygun anlamı olan ayraç üzerinde yürüyeceğiz.
Borsa hisse senedi grafiklerinde kullanılan indikatörler bize sinyal verir öyle uyudun mu yarın ne iş yapıyorsun gb değil tabi.
Al-Sat sinyali verir nasıl otomobil kullanırken döneceğimiz tarafa sinyal veririz. Borsa Hisse senedinin de dönüş yönü trendi yükselenden düşen trende geçmesi veya düşen trenden yükselene geçmesi için indikatörler sinyal verir. Grafik kısa orta ve uzun vadede matematiksel olarak bize trend yönünü bilgi olarak sunar. bizde en üst nokta değeri ile en alt nokta değeri arasında alım satım yapmak istediğimiz için en uygun maliyet fiyatları yakalamaya çalışırız. Avcı düşünün ava gitmeden önce kendi ekipmanlarından sapanını alıp geyik avlamaya gitmez herhalde, avına göre uygun ekipman tedarik eder, uygun zamanda uygun yerde avını avlamayı düşünüp harekete geçer. tecrübeli bir avcı kekliğin, geyiğin, yaban domuzunun ne zaman hangi hava koşullarında ve hangi fişek yada mermi ile vuracağını bilir. Borsayı ve hisse senetlerini tanımakta fayda var dereyi görmeden güneş kremini almaya giderken maryy teyzen seni bayramsız seyransız öpüverir sonra, yatırımcı hisse senetlerini en uygun zaman ve maliyet ile ne zaman alıp satacağı öngörüsü için indikatörlere ihtiyacı vardır.
İndikatör hisse senedinin Al-Sat sinyali ürettiğini söylemiştik. İndikatör analiz sistemidir. Hisse senedinin geçmişe dönük verilerini belirli periyotlarla ve referans noktaları ile çeşitli formasyonların işin içine girmesi ile bir senedin trend yönünde nereden alma ve satma fikri vermesi ile lazım olacak araçlardır.
Üç ana başlık altında toplandığı matematiksel, nitel,nicel gözlemler sonucu, sinyal olasılığı test edilmiş ve yine söylüyorum %100 doğruluğu olmayan geçmiş analizlerden, yani yaptıkları yapacaklarının teminatıdır düsturu ile hareket eden senetlerin geçmiş bilgilerine bakarak kişiye göre değişen öngörü iler ilerde nasıl yönlü hareket edeceğini tahmin etme çabası olarak rivayet edilir ve onun üzerine stratejilerini şekillendirmen gerekliliği ortaya çıkar.
Kısaca geçmişteki fiyat hareketlerinin incelenerek bu fiyatları çeşitli matematiksel yazılım, analiz vs. teknikerlerle sisteme döken uygulamalardır.
Üç Ana Başlık Altında İncelenir.
- Trend Göstergeleri: Trendler oluşmadan önce tanımlayabilen yatırımcı kör oldu şuan artık bu işlerle uğraşmıyor. Trend yani yön sağa sola ona buna bana dönmez ya aşağıdır ya yukarıdır.
resimden de anlaşılacağı üzere ne içmiş bu kadar zig zag yapmış ondan bende istiyorum diyecek kişiler de olabilir. Grafiğin parçası olan resme bakıp bir mantık geliştirmekte fayda var. İlk önce analiz etmek gerekli 1. hat boyunca ne olmuş basamakları iniyor 2. hat boyunca ise çıkıyor ve 3. hat boyunca ise tekrar iniyor emme basma tulumba mübarek aşağı ve yukarı kafası karışık o sana uymaz sen ona uyacaksın.
Arada yatay hareket yapar ama o aralıkta da daha küçük ve kısa zamanda hareketini yapacaktır.
Şimdi sen bu resmin sağına doğru devam ettiğinde grafik bitti tamam dükkânı kapatıp gidiyoruz buraya kadarmış kısmet mukadderat demeyeceksin muhakkak, neden uçunda para var para! Hem de çok kolay para demi alırsın satarsın cukka dolar yok öle bir dünya. Sonrası karanlık yarın ne yapacaksın diye düşünmene yardımcı olacak olan indikatörleri ilk zamanlarda seve seve olmasada öğrenme ihtiyacın olacak ve öğreneceksin de, grafik bitti ertesi günü hadi düşün ne olacağını nasıl tahmin edeceksin hadi buyur hadi... Joker haklarını kullanabilir bir bilen olmadı yengen olmadı emicen sor nereye kadar soracaksın senet yükseldi alamadın, düştü zarar ettin onlar care değil ne yapacaksın öğreneceksin.
- Osilatörler
- Hacim Göstergeleri
Yoruldum sonra devam ederim zormuş bu iş :)
No comments:
Post a Comment